Develooper

Develooper

Godot-ra várva

...ne legyé árva

2024. május 02. - Hármas

Ha az úttörők közé tartozol, akik nem elégszenek meg azzal, amit mindenki más is csinál, akkor üdv a klubban, haver! Itt a Godot, a játékfejlesztés szabadúszó hőse, ami annyira underground, hogy még az ibolya is alulról szagolja.

Mi az a Godot Engine?

Godot egy nyílt forráskódú játékmotor, ami olyan, mint egy svájci bicska, de a fajta, amihez még használati utasítást sem adnak. Ingyenes, mint a levegő, és ha nem vagy rest, akár a saját kezeddel formálhatod, mint az agyagot. Ez nem a puhányok játékmotorja; itt mindenki keményen dolgozik, mert itt nincsenek kész sablonok, csak te és a kód, baby.

Godot alapszabályok

Godot használata egy kicsit olyan, mint megpróbálni összerakni egy IKEA bútort anélkül, hogy néznéd a használati utasítást. Van egy saját scriptelő nyelve, amit GDScript-nek hívnak, ami Pythonhoz hasonló, csak éppen minden különbözik. Nem kell megijedni, nem bonyolultabb, mint megtanulni, hogyan kell helyesen kiejteni a „quiche”. Persze lehet benne C#-ban is kódóni, csak szert nem ér mert nem lehet kibuildelni WebGL-re, ami pont a lényege lenne az ilyen fos engineknek, hogy cross-platform fejlesztést lehetővé tegyék

Godot editor és eszközök

A Godot editora olyan, mintha egy űrhajót adnának a kezedbe. Rengeteg gomb, sok funkció, de szerencsére van egy jó kis dokumentáció, amit ha elolvasol, már nem érzed magad annyira elveszettnek. Több száz beépített funkcióval rendelkezik, szóval ha van egy jó ötleted, a Godot segít neked azt valóra váltani. De csak akkor, ha képes vagy kibogozni, hogy mi micsoda.

Miért válaszd a Godot-ot?

Mármint azon kívül, hogy nyomi vagy:

  1. Nyílt forráskód: Ez azt jelenti, hogy mindenki belenézhet, módosíthatja, és hozzáadhat a motorhoz. Nem kell fizetned egy vagyonokat licenszekért, csak vedd és használd.
  2. Közösség: Bár nem olyan nagy, mint az Unreal vagy Unity esetében, de a Godot közösség keményen dolgozik, és baromi segítőkész. Mint egy kis falu, ahol mindenki ismer mindenkit.
  3. Szabadság: Itt te döntesz mindenről. Ha akarod, átírhatod a motor fél részét, hogy a te játékodhoz passzoljon. Ha van benned egy kis mérnök, itt elszabadulhat.
    Na és akkor mi van?

A lényeg, hogy ha szereted a kihívásokat, és nem félsz attól, hogy a kezedbe ragadj a dolgok irányítása, akkor a Godot a te pályád. Itt nincs kézenfogás és babusgatás, csak te és a lehetőségek végtelen tárháza. Szóval, ha van egy kis mazochista éned, pattanj rá a Godot-ra, és mutasd meg, hogy mire vagy képes!

A bejegyzés trackback címe:

https://develooper.blog.hu/api/trackback/id/tr2118394131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása